kita milik Dia.

what did i do today for my deen?

Posted on: January 27, 2010

bismillah.

reflect. apa yg anda lakukan hari ini untuk agama anda? apa yg saya lakukan hari ni untuk agama saya?

šŸ˜„ i think i did nothing.

T_T hari ni saya tak sebarkan dakwah, selain menuntut ilmu. hari ini saya rasa hati saya kosong. kenapa? reflect balik. where did i put Allah in my deeds? did i correct my intentions before doing something today? huuu T_T

hari ni banyak lupa berniat. lillahi ta’ala.šŸ˜„ sebab tu hati rasa kosong.

pagi tadi, tengok video clip autopsy masa forensic lecture. mmg video tu tunjuk semua cara2 nak autopsy si mati. kulit ditoreh dgn scalpel dari kerongkong sampai ke ari-ari. bila dah nampak organ dalaman, boleh pulak remove kulitnya. mcm melapah lembu masa buat korban. time tgk tu, saya tak fikir apa2 melainkan, sakitnya si mati. (alhamdulillah dah tak rasa geli. sbb dah mula lali dgn mayat2 ni.) tubuhnya dilakukan sebegitu rupa. tapiiiiiiiiii… tu baru manusia yg buat. kat akhirat nanti Allah buat kat kita mcm tu. sebagai hukuman ingkar masa kat dunia. berjuta-juta kali lebih dahsyattttt dan azabbbbbbbb. :'(( uwwaaaaaaa!!! sakitnyeeeeeeeeee! tak terbayang dek akal.

lepas tu kan… lecture microbiology pulak… buat jahat lagi.šŸ˜„ disebabkan terlalu cuak dgn quiz pharmaco, saya tak dengar lecture microbiology. mata dgn akal fikiran fokus kat buku pharmaco masa lecturer tgh sibuk mengajar. jahat kan??šŸ˜„

tiba masa quiz pharmaco tercinta! prof ramesh seperti biasa dengan gaya penuh bersemangat dok tanya kat students2nya yg bijak pandai ni soalan2 ttg drug metabolisms, drug excretions..blablabla… and i was stuck there, with blurred mind. apa yg aku dah baca tadi???? yg tadi tu. yg tadi tu. huwwaaa!!! T__T and i feel like a real loser. REAL LOSER. walaupun till the end, prof ramesh didnt point me to go forward and answer the questions, tapi, rasa mcm i didnt do my very best utk quiz ni.

so was theĀ paediatricsĀ posting. i understand that the hospital isĀ adaptingĀ with the facts that they already have interns. tapi…. tolonglahhhh. kalau dah namanya paediatrics posting, i expect myself to deal with lots and lots of babies, children. i need education, man! kalau dok buang masa naik bas lama2 pegi hospital tapi in the end baca buku sendiri2 je, baik tak payah pegi posting mcm tu.šŸ˜„ maka, sebenarnya hati ini perlu lebih bersabar dgn benda2 mcm ni. hospital tu baru first time dapat students. so we need to be little patient until they get the momentum. insyaAllah.

and lepas dengar doctor tu cakap pasal anthropology of paediatric age group for about 45 minutes, we were off for home. mudah kan? posting sepatutnya took 3 hours. jadi 45 minutes je. grrr! and so, i feel like i did nothing for today. *downdowndown*

kesimpulannya, mutiara kata untuk hari ini ialah:

Innama ‘amalu binniyat, waĀ innama likullim ri immanawa.

maksudnya: Hanyasanya semua amal perbuatan itu dengan disertai niat-niatnya dan hanyasanya bagi setiap orang itu apa yang telah menjadi niatnya.

maka lepas ni, jangan lupa nak perbetulkan niat setiap kali nak buat something! lillahi ta’ala.

wallahu alam.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Tags:

4 Responses to "what did i do today for my deen?"

menuntut ilmu itu juga adalah dakwah juga… lupe kah anti? hehe. tapi kene igt, belajar bukan lah prioriti tertinggi…ada yg lbh penting daripada yg penting… hehe.

igt tu ukhti…

tau2.šŸ˜„

kena slalu beringat lepas ni.

laa..ak igt spela ariaz nisa’ …

woo..gle r.agk keagamaan skrg…

kongsi ckit yer..tgh free time skjp..bosan..just prigtn brsama..

“what did i do today for my deen?”.

u done sumthing for it exactly..which is muhasabah..nabi slalu psn sblum tdo sntiasa mhasabh..bile kita sedar kslhn,Allah tahu,kita akn dkt ngn allah..apa pkara y dkt ngn allah tu adalah IBADAH

Rasul s.aw. sdri ditegur allah dlm surah ‘abasa 80…itu kpd nabi yg maksum ..apatah lg kita mnusia biasa…sbb ni brgntung pd hati..hati mnusia sntiasa brubh2..xtetap..

hubungn kita ngn Allah adalh vertical.hubungn ngn mnusia adlh horizontal..(tau kn konsep tu?)

jd..sentiasa la mnta dtetapkn hati..

“thabit qulubana ya rab ,ala dinika..imla qulubana bil yakin,bil iman,bittaqwa..”

k sis..chow!

insyaAllah. doa tu akan sentiasa diamalkan. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: