kita milik Dia.

sadaqah. when did u do it last time?

Posted on: January 30, 2010

bismillahirrahmanirrahim.

hari keluar dgn cik mira. dia nak shopping utk bilik dia. kepenatan. masa on the way balik to mathikere from lifestyle, autorickshaw yg kami naik tu berhenti bila lampu isyarat bertukar merah. tiba2 datang dua kanak2 kecil meminta sedekah. siap sujud kat kaki ana.😥

“mira, macamane ni?” tanyaku. hati ni berkira2. nak bagi ke tak. sbb tempat tu mmg byk peminta sedekah. kalau diberi kepada sorang, kejap lagi berduyun2 datang. mira memandangku tanpa berkata apa2.

teringat kata2 seorang senior. “kalau nak bersedekah, jangan bagi kat peminta2 sedekah tu. bahaya. kejap lagi lagi ramai yg datang minta. ada saluran yg sewajarnya kalau nak bersedekah. kalau nak bagi jugak, bagi je. tapi hati2.”

bila teringat pesan akh tu, mmg tak bagi la kat budak2 tu. tapi disebabkan diorg sampai sujud kat kaki ana, perasaan sedih menyelubungi hati.

bakhilnya diri ini. berapa kali je ana bersedekah since duduk india ni? kadang2 terfikir jugak yg saudara2 kita kat palestin tu lagi memerlukan sumbangan. dah la mereka tu saudara kita. am i a good sister for them? do we pray for their safety every time?

ok. insyaAllah. lepas ni lebih byk bersedekah. walaupun bagi 2 rupees je. tapi insyaAllah. akan berlipatganda pahalanya sekiranya ana ikhlas. *hope*

“Dan jika orang yang berhutang itu sedang mengalami kesempitan hidup, maka berilah tempoh sehingga ia lapang hidupnya dan (sebaliknya) bahawa kamu sedekahkan hutang itu (kepadanya) adalah lebih baik untuk kamu, kalau kamu mengetahui (pahalanya yang besar yang kamu akan dapati kelak).

(al-baqarah:280)

ada manfaatnya. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: