kita milik Dia.

islahkan dirimu!

Posted on: February 4, 2010

islah dari segi bahasanya- repair.

walau teruk mana diri anda sebelum ini, walau keji, zalim, jijiknya diri anda sebelum ini,

jangan pernah malu untuk mengislahkan diri!

cakap mcm ni. “i dont give a damn what people are going to say about me!”

sebab kau nak berubah jadi baik. bukan nak jadi jahat. so pedulikan mereka!

diorang tu punya suka makan daging saudara sendiri. mengumpat itu dan ini, tapi tak sedar yg diorg tengah melapah daging saudara sendiri.

kalau ada kawan2 anda perangai seburuk ini, maka tegurlah kekhilafan mereka itu. ini tanggungjawab sesama muslim.

ok?

buang yg keruh, amik yg jernih.

ʘ‿ʘ

wallahu alam.

ps: ana slalu terperangkap kat tengah2 orang yg tgh mengumpat. kalau dengar pun kira join diorg mengumpat jugak.              nak tegur kejap lagi diorg masam muka.apa nak buat eh?

Tags:

2 Responses to "islahkan dirimu!"

Salam ukhuwah fillah ukhti,

Ana pun sama. Selalu berhadapan dgn org yang suka secara terang-terangan mengeji, mengumpat, merendah-rendahkan org lain dan memarahi orang lain.

Selalunya, ana guna selemah-lemah iman iaitu membenci dgn hati.

Tapi kdg2 ada sedikit keberanian, ada cuma kata “tak baik ckp mcm tu”. Itu pun ana pula yg kena tazkirah yg tak sepatutnya.

Tapi ada juga bila ada peluang, ana akan kongsikan dgn mereka hadith berkenaan dosa para pengkeji dan pengumpat. Itupun kalau ana ingat hadith tersebut. huhu..

Ukhti blh baca artikel ni: http://mencarisahabatusrah.blogspot.com/2009/09/akhlak-muslim-yg-afdal.html

semoga dpt membantu. ^_^

ana rasa gembira dapat berusrah secara blog dgn ukhti..
semoga ukhuwah kita akan terjalin erat krn Allah dan mendpt keredhaan dari-Nya.

T_T

ana pun rasa sanggggat gembira! ni first time rasanya ukhti komen kat blog ana. waaaahhh. bahagia.
lepas ni banyak2kan menjenguk ke sini ye??

ana perlukan sokongan daripada orang2 mcm anti ni.🙂

tarbiyyahkan ana skali!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: